За допомогою калькулятора окупності Ви маєте можливість приблизно визначити
строк окупності оснащення автомобіля газобалонним обладнанням.

ВИХІДНІ ДАНІ

РОЗРАХУВАТИ

ЦІНИ НА ПАЛЬНЕ
НА АЗС УКРАЇНИ В КИЕВІ

A-92
22,79
A-95
22,79
ГАЗ
22,79

РЕЗУЛЬТАТИ РОЗРАХУНКУ

К-сть місяців окупності встановлення ГБО: 20,2

К-сть км, за які окупиться встановлення ГБО: 16129

З НАМИ ВИ ЗАОЩАДЖУЄТЕ ЩОРІЧНО: 3571,2 грн

ЧИ БЕЗПЕЧНИЙ ГАЗ В АВТО?

19.05.2017

 Невідоме завжди лякає. Всі знають, що газ може вибухати, але тільки досвідчені водії та профільні фахівці знають, як влаштовано ГБО і як правильно його експлуатувати. При цьому для багатьох залишається актуальним міф, що газ небезпечніше бензину. Хоча на ділі не все так однозначно.
Чи можливо забезпечити достатній ступінь безпеки водія і пасажирів в транспортному засобі, переобладнаному на газ? Чи варто встановлювати газобалонне обладнання на легкові автомобілі, або використовувати його виключно на великогабаритному пасажирському та комерційному транспорті? Питання безпеки ми розглянемо в цьому матеріалі.

Елементи ГБО, безпеку яких важлива в першу чергу

Головний елемент газобалонного обладнання, який, на думку більшості простих обивателів, містить в собі найбільшу загрозу безпеці - це газовий балон. Потрібно знати, що ударна міцність сучасних сталевих балонів значно вище, ніж стандартних бензобаків - до 20 тонн (бензобак - 5 тонн). Сучасні пропан-бутанові балони можуть складатися з багатошарового поліетилену, поліаміду, клейових складів, які за міцністю також перевершують стандартні автомобільні бензобаки. Хвалені моделі Mercedes, BMW, Honda та інші часто мають пластикові баки, і що ж? Від цього їх не перестають купувати, і ніхто не говорить, що вони небезпечні. Всі виробники газових балонів дотримуються багатоступінчастого контролю якості, що дозволяє виявити навіть незначний шлюб. Сталеві балони ATiKER проходять жорстку перевірку зварних швів, тестуються підвищеним тиском.

На відміну від бензину, який міститься в бензобаку при звичайному атмосферному тиску, зріджений газ заливається і міститься в балонах під тиском, яке може досягати 16-20 атмосфер (тобто, на стінки судини впливає сила, що досягає 16-20 кг на кожен квадратний сантиметр внутрішньої поверхні). Практично, на газових заправках рідко перевищується тиск в 10 атмосфер. Балон розрахований на максимальний тиск до 30 атмосфер. Виходить, що запас міцності газового балона не перевищує в звичайних умовах експлуатації. Для наочного прикладу можна подивитися відеоролики в мережі YouTube, де в лабораторних тестах проводять випробування газових балонів на розрив: розгерметизація сталевого балона відбувається при підвищенні тиску до 80 і більше атмосфер.

Якщо якимось чином тиск в балоні підвищується вище допустимого рівня (наприклад, при нагріванні) в 25-30 атмосфер, надлишок газу спускається через спеціальний запобіжний клапан. За кілька циклів стравлювання газу балон залишається практично порожній і вибухнути вже не може при самому критичному зовнішньому впливі. На практиці це відбувається так: навіть якщо сталося загоряння автомобіля, аварійне скидання газу з балона почнеться через 5-12 хвилин, чого цілком достатньо для своєчасної евакуації пасажирів. 

Мультиклапан

Багатофункціональний пристрій для газового балона - мультиклапан. Його завдання - не тільки брати участь в заправці балона і подачі газу в підкапотний простір, але і забезпечувати безпеку.

Мультиклапан оснащується наступними елементами:

Запобіжний клапан (забезпечує скидання газу).

Призначається для скидання надлишку газу при підвищенні тиску. Таким чином, клапан запобігає руйнуванню балона в разі підвищення зовнішньої температури, або якщо ви випадково заправили балон повністю (рекомендується - не більше 80% обсягу). Коли тиск досягне 25 атмосфер, запобіжний клапан відкривається і підбурює газ, поки тиск не повернеться до норми. Щоб газ не потрапляв в салон автомобіля, його відводять за допомогою спеціальних шлангів назовні. Навіть якщо газовий балон помістити в вогонь, за допомогою запобіжного клапана газ буде поступово виходити до спустошення ємкості. Вибуху не відбудеться.

Відсікаючий поплавок.

Мультиклапана бувають двох типів - клас А і клас В. Ми вже розглянули мультиклапана класу А, в яких присутня запобіжний клапан, а ось в класі В вони відсутні. Власники першого типу балонів можуть не турбуватися - навіть неправильно заправлений балон надійно захищений. Другий тип мультиклапанів забезпечений відтинає поплавком, який запобігає подачу газу в балон після того, як він заповнений на 80-85%. Інший простір займає парова подушка, за рахунок якої може збільшуватися обсяг скрапленого газу без загрози руйнування ємкості.

Швидкісний клапан.

Завдання цього пристрою - припинити подачу газу, якщо стався обрив трубки, по якій подається газ. Пошкодження газової магістралі загрожує виходом газу під високим тиском, що може створити загрозу вашої безпеки. Для таких аварійних випадків призначений швидкісний клапан, який перекриє подачу газу. Якщо раптом клапан не спрацював, можна вручну перекрити заправний і видатковий вентилі.

Зворотний клапан.

Сріджений пропан-бутан має досить низьку температуру кипіння: близько -40 -50 градусів Цельсія, тому при заправці необхідно дотримуватися заходів безпеки. Струмінь зрідженого пропан-бутану під тиском при потрапляння на тіло може призвести до обмороження. Зворотний клапан призначений для зупинки виходу газу після закінчення заправки.

Датчик рівня пального.

Даний пристрій вчасно попередить водія про малу кількість палива в балоні.

Електромагнітний клапан.

Призначений для відмикання подачі пропан-бутану в разі, якщо вимкнено запалення. Якщо автомобіль заглох, а водія поруч не виявилося, ЕМК закриває клапани і не дає можливості газу накопичуватися під капотом. Хоча наявність електромагнітного клапана збільшує вартість ГБО, ступінь безпеки експлуатації газового обладнання значно зростає.

Такім чином, сучасні системи ГБО безпечні за рахунок наявності датчиків витоку газу, системи відведення газу при підвищенні температури і інші необхідні опціі.

Чи может нести загрозу газ пропан-бутан?

Не зважаючи на те, що багато хто вважає ГБО небезпечною, це не зовсім так. Розглянемо кілька потенційних проблем:

- Вихлоп чітко пахне газом. Що ми робимо, якщо наша газова плита починає видавати запах газу? Ми терміново дзвонимо в міську газову службу і викликаємо майстра. Та ж послідовність дій і у випадку з витоком на автомобілі. Газова витік на транспорті усувається фахівцями в спеціалізованих автосервісах, які мають всі необхідні документи на проведення подібних робіт. Порівняйте витік газу з витоком бензину: газ досить швидко випаровується і видаляється в навколишній простір, не підвищуючи загрозу вибуху, а ось витік і накопичення бензину значно небезпечніше.
- Якщо пахне газом в салоні. За інструкцією, перше, що потрібно зробити - закрити на балоні розподільний вентиль і попрямувати (на бензині) в автосервіс для з'ясування причин проблеми. Це може бути або потрапляння в салон одоранту, який не згорів і потрапив сюди разом з повітрям з повітрязабірників. Або зламана запірна арматура, що трапляється нечасто. Виразний запах газу в салоні може бути викликаний неправильним видаленням конденсату в ГБО 1 і 2 покоління. У будь-якому випадку, неприємний «газовий» запах - привід для швидкого усунення неполадок. Але не привід панікувати! Чергове ТО в надійному автосервісі усуне всі виниклі проблеми. До того ж, запах газу присутній переважно на ГБО 1-3 покоління. На більш новому обладнання такі проблеми не актуальні.
- Чи можна курити в автомобілі з ГБО. В принципі, це не заборонено. Але чи потрібен вам стійкий неприємний запах тютюну в салоні?

Підводячи загальні підсумки, скажемо чесно: газ - найбезпечніше паливо, значно безпечніше бензину. Крім працездатності ГБО, в бездоганному стані повинні бути і інші системи автомобілі. Для цього необхідно вчасно проходити ТО і піклуватися про технічну справність свого автомобіля

 

ДЛЯ ПЕРЕГЛЯДУ СХЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ГБО ШИРИНА ЕКРАНУ ПОВИННА БУТИ БІЛЬШ НІЖ 860рх. СПРОБУЙТЕ РОЗВЕРНУТИ ЕКРАН ГОРИЗОНТАЛЬНО.